「吻別」2(the end game 40)

一如預期,312在昨天已經試了兩次,執筆時又正在試探中,難道是等待着大媽的回來,要真正的試一試20天平均線315才罷休也說不定?

過去48小時,標普指數及道瓊斯工業平均指數都已經上演了清楚的「吻別」情景,分別都觸碰了20天平均線,應該亦已經接受了分離的事實,並已經回到50天平均線以下,等待着跌破10天平均線後再加速。

同時間,美元指數亦如一些高手所預估,88做了雙底,衝破10天平均線,展開了反彈浪,日圓和黃金也跌破了10平均線,這不是巧合,相信美元會開始稍作反彈,先試90然後91…?

根據過去幾星期美元上升股市有壓力的趨勢,現在看到恒生指數在反地心吸力,難道有咁大隻蛤乸隨街跳?大家識做啦。

註:已經有短倉,策略維持不變。這只是一個提議,請先咨詢你的投資顧問是否合適你的風險(稍後會提出一些風險管理的簡單方法),才作出任何買賣行動,本人恕不負責可能因為市場走勢逆轉而造成的任何損失。

「九哥話」YouTube頻道請按此收看以及the end game之博文。

14 thoughts on “「吻別」2(the end game 40)

  1. VP999 February 21, 2018 / 4:35 pm

    諗緊今晚定明早加put!

    • 9gor九哥 February 21, 2018 / 5:10 pm

      我的習慣是決定game plan 後就會執行,這是基本加技術分析的産品,開盤後基本上可以瞓覺了,直至碰到止賺止蝕。
      想不清楚的千萬不要做。

  2. Ninajesse February 21, 2018 / 8:35 pm

    會否重新考慮美匯不是反彈,是重展升浪

    • 9gor九哥 February 21, 2018 / 8:46 pm

      其實88雙底,是可以反彈的,唔覺得可以超越93。

  3. Ninajesse February 21, 2018 / 8:59 pm

    長息方面,我最初都以為會升得好急。
    但長息升其實係睇好長期經濟,長息升又會刺破資產泡沫,那不是很矛盾?

    • VP999 February 21, 2018 / 9:03 pm

      其實啱啱公佈短息拍賣又係高息、美元又開始升,會否係資金回流美國加快既訊號?

      暫時香港HIBOR又暫時叫穩定、如果HIBOR升埋就hihi了⋯

      • Ninajesse February 21, 2018 / 9:10 pm

        一方面聯儲局縮表,另一方面美國政府要發更多債,美元回流買美債是合理推論
        看來是一早傾掂數

      • 9gor九哥 February 22, 2018 / 12:35 am

        我覺得你諗多咗啦,一種會匯跌價跌嘅投資,股神都唔so佢啦。

      • Ninajesse February 21, 2018 / 9:26 pm

        港匯又跌到一年低位
        係套息交易?or資金流走?
        港股成交縮到9百幾億,有咩啟示?

      • 9gor九哥 February 22, 2018 / 12:37 am

        未到785,冇問題呱。

  4. Ninajesse February 21, 2018 / 9:00 pm

    而觀察上,長短息差傾向在收窄

    • VP999 February 21, 2018 / 9:33 pm

      我之前估美國佬劇本係、壓底美滙引誘大企業海外資金換回美元、呢段其實會引致股市、債市、商品都會跌,企業資金點都有投資各類產品;第二步資金就會回流美國當然都會有部分會投向市場/產品,呢步完成之後應該會美滙回升;呢啲大企業所謂比10%稅其實一蚊都唔使比甚至有賺;至於佢地啲錢會等到幾恐慌既時段入市呢就係另一個問題。

      九哥既技術分析係睇美滙跌,所以我昨晚都重新思考緊呢個問題;但我上星期係88.5呢啲水平想call、點知我個agent都話未做過所以一直都開始;眼白白無左1000點子以上既升幅😪

      • 9gor九哥 February 22, 2018 / 12:41 am

        如阻你發達,實非我所想。
        記住,我只提供資料,當然會有立論,但只想啓發你們思考,最後決定如何始終是你們自己拍板的呀。

      • VP999 February 22, 2018 / 11:02 pm

        九哥、唔關你事呢;純粹未賣過未太清楚操作所以十日都無出手

        正如你講,我係咁分析但都唔敢講自己啱梗

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.