九哥晚報(9Mar18)

就業數字應該對股票有利,就業數據靚;薪金增長壓力低;失業率較高,全都是好的。剛好是我們2月14號見的高通脹率;低零售數字的完全相反,結果當天股票先跌後急升,修復所有失地,看來今天要有奇蹟股市才有機會下跌。或者留意10年孳息會否衝上2.9%而令股市有壓力吧。

總結:我會繼續持有部位,等週一收市四時再作決定,312以上 (may be even higher) 收市就斬立決,這就是我的紀律。

其他如有部位的可以自行決定鎖定應有的微微利吧。抱歉不能讓大家賺大錢。

S&P 50d 2,741 now 2,758

DJI 50d 25,268 now 25,085

HSI 50d 31,188 now 31,175 (all indicative futures price)

有需要再報告。

註:這只是一個提議,請先咨詢你的投資顧問是否合適你的風險,才作出任何買賣行動,本人恕不負責可能因為市場走勢逆轉而造成的任何損失。另「九哥晚報」只會在blog 內考慮有需要才於晚上發放。

「九哥話」YouTube頻道請按此收看以及the end game之博文。

Advertisements

8 comments

  1. 其實每一次數據出現時,股票已行先,就算有surprise, 亦可以幾天後才反映,這是我的經驗

    1. 這個非農數據,我交手了二十多年,很多的事真的估你唔到,數據冇得估,就算出現唔係好,今天升的,下星期一可以跌哂,還原基本步,周而復始。
      所以基本上我自己,或者我嘅dealer,都唔會出數據前有大position,過多兩日平復左先至重新開始。所以我話原先個策略嚟到今日呢個位置令我非常困擾就係咁解。
      Anyway, that’s my trading discipline.
      我亦曾經不止一次講過,好憎呢個數據,就係呢個原因。
      很高興你找到自己的模式👏

      1. 牛熊數据只是短缐提示,不能測轉角,我只是分享下,美股慣性見頂亦會有兩三次升不穿才大跌,其實我都是估估下,好像九哥數據,要創新高,美匯先要弱!

        有一個好消息是bitcoin drop to 8xxx. If it drop below 7000. I think the chance of Stock market bear will be higher. I just think Bitcoin is one of the riskiest market and 大戶must sell the riskiest asset first.

      2. 聽說不少大楂家在期貨出籠前,已經沽了大部分,現在塘水滾塘魚,有啲似莊家股散水之後咁嘅境況。

  2. 就業數據超預期係意料之內
    薪資上升差0.2其實都冇咩分別,薪資上升一定係有滯後
    cpi強勁,佢可以倒升。科恩辭職,倒升。

    我覺得市場有佢要行既方向,短期震盪冇可避免,要食正大方向,我不會理佢震一千幾百點

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.